Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικά δεδομένα επισκεπτών.

Εγκριση της πρώτης βλαστοκυτταρικής θεραπείας στην ΕΕ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων έλαβε για πρώτη φορά έγκριση για ευρεία χρήση στην ΕΕ.

Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος και θεωρούνται άκρως υποσχόμενα για το μέλλον της ιατρικής.

Για σπάνια πάθηση των ματιών

Η νέα θεραπεία – ονομάζεται Holoclar – εφαρμόζεται σε μια σπάνια πάθηση των ματιών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Εχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο περίπου 80% των ασθενών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) χαρακτήρισε τη νέα εξέλιξη ως ένα «τεράστιο βήμα προόδου για το πεδίο».

Η διαδικασία βλεφαρίσματος απογυμνώνει σταδιακά την επιφάνεια του ματιού από κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά υπό φυσιολογικές συνθήκες αντικαθίστανται από βλαστοκύτταρα του πρόσθιου θαλάμου του οφθαλμού ώστε να παραμένει ο οφθαλμός υγιής.

Ωστόσο κάποια άτομα που έχουν υποστεί έγκαυμα ή επίθεση με οξύ στα μάτια δεν διαθέτουν αρκετά βλαστικά κύτταρα του πρόσθιου θαλάμου με αποτέλεσμα να αρχίσει να αναπτύσσεται ουλώδης ιστός στην επιφάνεια των οφθαλμών τους. Τα άτομα αυτά μπορεί τελικώς να εμφανίσουν τύφλωση.

Δοκιμές σε ερευνητικά κέντρα και κλινικές

Ερευνητικά κέντρα και εξειδικευμένες κλινικές έχουν ήδη δοκιμάσει μια τεχνική για την αντικατάσταση των χαμένων βλαστικών κυττάρων. Στο πλαίσιο εφαρμογής της τεχνικής οι ειδικοί λαμβάνουν ένα μικρό δείγμα των βλαστικών κυττάρων που έχουν απομείνει στα μάτια των ασθενών. Καλλιεργούν τα κύτταρα αυτά στο εργαστήριο ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους και τα επαναμοσχεύσουν στην επιφάνεια του ματιού.

Η νέα απόφαση του ΕΜΑ σημαίνει ότι η θεραπεία μπορεί πλέον να «ταξιδέψει» από τα ερευνητικά κέντρα σε πολλά κέντρα ανά τον κόσμο και σε μεγάλους αριθμούς ασθενών.

Μεγάλο άλμα προόδου

Η Ενρικα Αλτέρι, επικεφαλής του Τμήματος Αξιολόγησης των Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ έκανε λόγο για ένα «μεγάλο άλμα ώστε να φθάσουν νέα και καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κρις Μέισον του University College του Λονδίνου είπε στο BBC ότι «πρόκειται για μια θεραπεία που έχει ήδη εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό και είναι πολύ επιτυχημένη. Εχουμε ήδη θεραπεύσει με αυτή 20 άτομα στο νοσοκομείο Moorefields. H κίνηση αυτή θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τώρα που θα μπορεί πλέον να συνταγογραφείται».


Πηγή: tovima.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι

Πιστοποίηση ISO

iso

Διαπίστευση ΕΣΥΔ

esyd

Ιδρυτικό Μέλος

uc

Γραμμή Ζωής

     contact mycells