Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικά δεδομένα επισκεπτών.

Σύγκριση Οικογενειακών Τραπεζών και Δημόσιας Τράπεζας

Τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν τα τελευταία χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα πεδια έρευνας στην ιατρική. Οι έρευνες αυτές έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, δημιουργώντας πρωτόκολλα θεραπειών για περισσότερες από 80 παθήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Η φύλαξη επομένως των βλαστικών κυττάρων είναι μια επιλογή που πρέπει να σκεφτούν όλοι οι γονείς πρίν τον τοκετό. Οι επιλογές που προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα είναι η φύλαξη των βλαστοκυττάρων σε μια οικογενειακή τράπεζα βλαστοκυττάρων ή η δωρεά στη δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων. Οι δύο αυτές επιλογές δε πρέπει να συγχέονται, καθώς αποτελούν δυο διαφορετικά είδη υπηρεσιών που δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Μια οικογενειακή τράπεζα βλαστοκυττάρων, όπως η mycells, προσφέρει τη φύλαξη των κυττάρων για τον ίδιο τον δότη (δηλαδή το ίδιο το παιδί, 100% συμβατότητα) και πιθανώς για το οικογενειακό του περιβάλλον. Δικαίωμα χρήσης των κυττάρων δεν έχει κανένας άλλος πέραν από τους ανωτέρω.

Η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων προσφέρει τη φύλαξη των κυττάρων του δότη με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε θεραπεία από οποιονδήποτε είναι συμβατός με αυτά τα κύτταρα. Οι δημόσιες τράπεζες σε μεγάλο τους ποσοστό ανήκουν σε ένα ευρύ παγκόσμιο δίκτυο εύρεσης μοσχευμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, μια παγκόσμια δεξαμενή δειγμάτων, από την οποία μπορούν να επιλέξουν μοσχεύματα σύμφωνα με κάποιες εξειδικευμένες παραμέτρους. Οι υποψήφιοι γονείς καλούνται να δωρίσουν το δείγμα προς αυτά τα ιδρύματα και σταματάνε πλέον να έχουν κάθε δικαίωμα πάνω σε αυτό.

Κάθε υποψήφιος γονέας που ενδιαφέρεται για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων καλείται, όταν έρθει η στιγμή του τοκετού, να αποφασίσει ποια υπηρεσία είναι αυτή που τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις διαφορές μεταξύ των δύο υπηρεσιών:

 

Οικογενειακή Φύλαξη
Το δείγμα ανήκει στο παιδί και στην οικογένειά του
Η διαδικασία ελέγχου, απομόνωσης και φύλαξης γίνεται έναντι αμοιβής
Η οικογένεια ενημερώνεται πάντα με επίσημο πιστοποιητικό για την επιτυχή φύλαξη του δείγματος
Το δείγμα είναι άμεσα διαθέσιμο προς χρήση, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας
Δεν υπάρχουν έξοδα ανάκτησης του δείγματος εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί
Οι πιθανότητες επιβίωσης μετά από μεταμόσχευση όπου χρησιμοποιήθηκε μόσχευμα από συγγενή δότη (π.χ. αδερφό ή αδερφή) είναι πολύ υψηλότερες, από ότι εάν χρησιμοποιηθεί μόσχευμα από άγνωστο, μη συγγενικό δότη, με την ίδια συμβατότητα
Δημόσια Δωρεά
Το δέιγμα δωρίζεται και η οικογενεια παύει να έχει οποιοδήποτε δικαίωμα πάνω σε αυτό
Το δείγμα φυλάσσεται χωρίς κόστος
Η οικογένεια δεν ενημερώνεται για το αν το δείγμα φυλάχθηκε ή όχι
Όταν μια οικογένεια δωρίζει ΟΠΑ σε μια δημόσια τράπεζα δε της δίνεται καμία προτεραιότητα έναντι άλλων ασθενών για ανεύρεση συμβατού μοσχεύματος στο μέλλον. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που αναζητούν συμβατό μόσχευμα ανά τον κόσμο δε βρίσκουν ποτέ
Τα εξοδα ανάκτησης του δείγματος ΟΠΑ για μεταμόσχευση ανέρχονται σε 20.000-25.000 Ευρώ, όταν αυτό βρεθεί
Όταν κάποιος δέχεται μόσχευμα από άγνωστο δότη, οι πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο του μοσχεύματος κατά του ξενιστή ειναι περισσότερες.
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι

Πιστοποίηση ISO

iso

Διαπίστευση ΕΣΥΔ

esyd

Ιδρυτικό Μέλος

uc

Γραμμή Ζωής

     contact mycells