Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικά δεδομένα επισκεπτών.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα

Αν έπρεπε να συνοψίσουμε την αξία των βλαστικών κυττάρων σε μία λέξη, αυτή θα ήταν «η δυναμική» και αυτό γιατί τα βλαστικά κύτταρα κατέχουν εξαιρετικές δυνατότητες και μία απεριόριστη δυναμική - δεν είναι μόνο τα δομικά στοιχεία των οργάνων και ιστών μας, του αίματος και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έχουν επίσης την ικανότητα να εξελιχθούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα.


Οι διαφορετικοί τύποι κυττάρων μέσα στο σώμα προέρχονται όλα από τα βλαστικά κύτταρα – «βλαστάνουν» από αυτά – έτσι πήραν και το όνομά τους.
Τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο τα βλαστικά κύτταρα θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, ιδιαίτερα για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Όταν μεταμοσχευθούν στο σώμα ενός ασθενούς, τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα ή άρρωστα κύτταρα, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ασθενούς και, σε πολλές περιπτώσεις, σώζοντας τη ζωή του.


Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να απομονωθούν από διάφορες πηγές, όπως τον μυελό των οστών, τα έμβρυα που δημιουργούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση, το αμνιακό υγρό, το αίμα και τον ιστό του ομφάλιου λώρου, το λίπος, ακόμα και από το αίμα της εμμήνου ρύσεως.


Τα βλαστικά κύτταρα συνοπτικά

  • Είναι κύτταρα στην πιο αρχική τους μορφή (αρχέγονα)
  • Δεν έχουν συγκεκριμένο ρόλο ή λειτουργία (εξειδίκευση)
  • Μπορούν να αυτοανανεώνονται ή να διαφοροποιούνται σε άλλους τύπους κυττάρων   (Διαβάστε Περισσότερα)
  • Ανάλογα με το περιβάλλον, μετατρέπονται στο είδος των κυττάρων που χρειάζεται π.χ. αν βρεθούν στην καρδιά θα γίνουν καρδιακός ιστός


Βλαστοκύτταρα υπάρχουν:

  • στο έμβρυο καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • στο αίμα και τον ιστό του ομφάλιου λώρου κατά τη γέννηση
  • σε συγκεκριμένους ιστούς των ενηλίκων, όπως ο μυελός των οστών, το λίπος και ο οδοντικός πολφός

Τα βλαστικά κύτταρα κατηγοριοποιούνται με βάση την ικανότητά τους να διαφοροποιούνται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων:

Παντοδύναμο / Totipotent - ένα αρχέγονο κύτταρο που έχει την ικανότητα να διαφοροποιείται σε όλους τους τύπους κυττάρων ενός οργανισμού. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα πρώτα λίγα κύτταρα μετά τη διαίρεση του ζυγωτού, στην αρχή της εμβρυικής ζωής.
Πολυδύναμο Pluripotent - ένα αρχέγονο κύτταρο που έχει την ικανότητα να διαφοροποιοείται σε σχεδόν όλους τους τύπους κυττάρων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.
Πολυδύναμο Multipotent - ένα αρχέγονο κύτταρο που έχει την ικανότητα να διαφοροποιείται σε μια στενά συνδεδεμένη οικογένεια κυττάρων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα HSC και τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα MSC.
Ολιγοδύναμο / Oligopotent - ένα αρχέγονο κύτταρο που έχει την ικανότητα να διαφοροποιείται σε περιορισμένα είδη κυττάρων.
Μονοδύναμα / Unipotent - ένα αρχέγονο κύτταρο που έχει την ικανότητα να διαφοροποιείται σε ένα μόνο κυτταρικό τύπο. Παράδειγμα: βλαστικά κύτταρα μυών.

Πλαστικότητα βλαστικών κυττάρων
Επιπλέον, αρκετές μελέτες κατά τα προηγούμενα χρόνια ασχολήθηκαν με το πώς μπορούν διάφορα είδη βλαστικών κυττάρων, υπό κατάλληλες συνθήκες, να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα άλλου, διαφορετικού ιστού, ακόμα και αν δεν ήταν αρχικά προγραμματισμένα για κάτι τέτοιο.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται πλαστικότητα και είναι άλλη μία εξαιρετικά σημαντική ιδιότητα των βλαστικών κυττάρων που διευκολύνει τις κυτταρικές θεραπείες.
Έτσι, πολλές ερευνητικές ομάδες αναφέρουν πως κατάφεραν να οδηγήσουν π.χ. τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος στο να γίνουν εντελώς διαφορετικοί τύποι κυττάρων, όπως ηπατικά, κύτταρα των πνευμόνων, κύτταρα που εκκρίνουν ινσουλίνη και C-πεπτίδιο όπως του παγκρέατος, νευρικά κύτταρα κλπ.

επίσηςΔεν υπάρχει αμφιβολία για τα άμεσα αλλά και τα δυνητικά ιατρικά οφέλη από τη χρήση των βλαστικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer και Parkinson, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Ωστόσο, υπάρχουν ηθικές ανησυχίες για μερικές από τις πηγές αυτών των κυττάρων και, κατά κύριο λόγο, για τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, που προέρχονται δηλαδή από έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί μέσω εξωσωματικής και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
- Το αίμα και ο ιστός του ομφαλίου λώρου, ο οδοντικός πολφός και λιπώδης ιστός, με τα οποία ασχολείται η mycells, δεν είναι τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και, συνεπώς, δεν είναι αμφιλεγόμενα.
Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι

Πιστοποίηση ISO

iso

Διαπίστευση ΕΣΥΔ

esyd

Ιδρυτικό Μέλος

uc

Γραμμή Ζωής

     contact mycells