Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικά δεδομένα επισκεπτών.

Αυτοανανέωση και διαφοροποίηση

 Τα βλαστικά κύτταρα έχουν τη μοναδική ικανότητα να διαφοροποιούνται σε μία μεγάλη ποικιλία κυττάρων. Όταν ένα βλαστικό κύτταρο διαιρείται για να πολλαπλασιαστεί, κάθε νέο κύτταρο που προκύπτει έχει τη δυνατότητα είτε να παραμείνει βλαστικό είτε να γίνει ένας άλλος τύπος κυττάρου με μια πιο εξειδικευμένη λειτουργία - όπως ένα μυϊκό κύτταρο, ένα ερυθροκύτταρο ή ένα νευρικό κύτταρο.

 Αναλόγως με το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθούν, τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν ιστούς που αποτελούν τα διάφορα όργανα. Λειτουργούν, επίσης, ως ένα είδος «επιδιορθωτικού» συστήματος για το σώμα, καθώς μπορούν να διαιρεθούν κατ 'επανάληψη και στη συνέχεια να διαφοροποιηθούν και να αναπληρωσούν κύτταρα που έχει ανάγκη το σώμα.

 Σε κάποιους ιστούς, όπως για παράδειγμα το δέρμα, τα εν μέρει διαφοροποιημένα βλαστοκύτταρα υπάρχουν εκεί για ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου. Αυτά τα βλαστικά κύτταρα συνεχώς πολλαπλασιάζονται ώστε να διαφοροποιηθούν σε πιο ώριμες μορφές και έτσι να ανανεώνουν τον ιστό στον οποίο βρίσκονται (π.χ το δέρμα), τα κύτταρα του οποίου πεθαίνουν γρήγορα και πρέπει να αναπληρωθούν.

 Επίσης, τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα είναι το είδος των βλαστικών κυττάρων που ανανεώνουν συνεχώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια του αίματος.

 Κάποια βλαστικά κύτταρα εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της εμβρυικής περιόδου της ζωής μας και μετά την εκπλήρωση του ρόλου τους εξαφανίζονται.

 Κάποια βλαστικά κύτταρα διαφέρουν από τα άλλα σε ό,τι αφορά την ωριμότητά τους. Τα πιο ανώριμα βλαστικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τύπους κυττάρων, ενώ πιο ώριμα κύτταρα είναι σε θέση να μετατραπούν μόνον σε ορισμένους τύπους κυττάρων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι

Πιστοποίηση ISO

iso

Διαπίστευση ΕΣΥΔ

esyd

Ιδρυτικό Μέλος

uc

Γραμμή Ζωής

     contact mycells